Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is heel simpel gezegd een hypotheek waarbij u uitsluitend de rentekosten voor uw hypotheek betaalt. De maandlasten bij deze hypotheekvorm bestaan dan ook puur uit de rente van de hypotheek. Natuurlijk heeft dit zowel voor als nadelen en daar zullen wij verderop iets verder op ingaan.

De aflossingsvrije hypotheek maandelijks

Bij een aflossingsvrije hypotheek zit u net als bij elke andere hypotheek vast een vaste maandlasten. Echter zijn deze bij deze hypotheekvorm aanzienlijk lager gezien het feit dat u enkel de hypotheekrente betaalt.

Dit heeft natuurlijk als voordeel dat u maandelijks niet veel kwijt bent aan uw hypotheek, maar het heeft ook als nadeel dat u ook werkelijk niets aflost en met een beetje pech uiteindelijk ook nog met een restschuld blijft zitten.

Mogelijke restschuld bij een aflossingsvrije hypotheek

Zoals hierboven uitgelegd loopt u met een aflossingsvrije hypotheek het risico van een restschuld. Dit kunt u voorkomen door tussentijds toch af te lossen. Over het algemeen kan er bij de meeste hypotheekverstrekkers jaarlijks worden tot 10% boetevrij worden afgelost.

Hiermee haalt u de totale hypotheek omlaag, waardoor er minder hypotheek overblijft en de maandlasten tevens ook zullen dalen doordat u de rente betaalt over een lager bedrag.

Aflossingsvrije hypotheek – Aflossing

Op dit moment is het alleen nog mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek te nemen op maximaal 50% van het totaalbedrag van een woning. Het gedeelte dat hierna overblijft kan gefinancierd worden met een hypotheek waarmee wél wordt afgelost.

Kiest u voor deze hypotheekvorm en eigenlijk geldt dit voor iedere hypotheekvorm, dan is het afsluiten van een overlijdensverzekering een zeer goed idee. Op deze manier loopt u namelijk niet het risico dat bij overlijden uw nabestaanden met de restschuld blijven zitten.

Voordelen en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingshypotheek heeft zo zijn voor- en nadelen, daarom brengen wij ze even extra onder de aandacht.

Voordelen:

  • Altijd dezelfde maandlasten (tenzij tussentijd afgelost wordt)
  • Lage maandlasten
  • Uitstekend in combinatie met andere hypotheekvormen

Nadelen:

  • Kans op restschuld
  • Geen hypotheekrenteaftrek
  • Dure overlijdensverzekering wordt meestal verplicht