Hybride hypotheek

Een hybride hypotheek is een hypotheekvorm waarom bij maandelijks een premie betaalt (te vergelijken met maandlasten) voor het spaar- of beleggingshypotheek en voor de overlijdensverzekering. Je betaalt dus de hypotheek niet af, maar spaart of belegt het hele bedrag bij mekaar en lost dan de hypotheek in één keer af. Deze hypotheekvorm is zo uniek vanwege het feit dat je ervoor kunt kiezen om te sparen tegen een spaarrente die even hoog is als de hypotheekrente of te beleggen. Je kunt tijdens de looptijd van deze hypotheek ook switchen tussen deze twee mogelijkheden, zodat je maximaal kunt profiteren.

Waarom kiezen voor deze hypotheekvorm?

Veel mensen kozen in het verleden voor deze hypotheekvorm vanwege de mogelijkheid om te kunnen beleggen als de rente laag is en te sparen als de rente hoog is. Hierdoor kunnen ze maximaal profiteren en lopen ze minder risico dat ze uiteindelijk de hypotheek niet af kunnen lossen.

Voor- en nadelen hybride hypotheek

Iedere hypotheekvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen, zo ook de hybride hypotheek, wij hebben ze voor de hybride hypotheek voor je op een rijtje gezet.

Voordelen:

  • Dit is een erg flexibele hypotheek vanwege de mogelijkheid om te switchen tussen sparen en beleggen. Hierdoor kun je doen wat jou het beste lijkt op ieder moment.
  • Doordat er tussentijds niet wordt afgelost kun je maximaal profiteren van de hypotheekrente aftrek
  • Door de mogelijkheid om deze hypotheek om te zetten naar het sparen, is er maar een klein risico dat je je hypotheek niet kunt aflossen.

Nadelen:

  • Er is altijd een klein risico dat je door je keuze om te beleggen je hypotheek niet af kunt lossen.
  • Vaak wordt er opslag berekend door de geldverstrekker, de rente bedraagt gemiddeld 0,2%
  • Deze hypotheekvorm wordt sinds 2013 niet meer aangeboden en kan dus niet meer afgesloten worden door nieuwe huiseigenaren.