Hypotheek afsluiten

Een hypotheek is een lening om een huis te kunnen kopen. Als je een huis wilt kopen, moet je een dus een hypotheek afsluiten. Officieel is een hypotheek een zekerheidsrecht, waarbij het huis als onderpand dient. Officieel wordt het een hypothecaire lening genoemd. Hypotheek is de afkorting hiervan. Wat betekent het nou eigenlijk voor jouw persoonlijk als je een lening gaat afsluiten? En waar moet je rekening mee houden?

Verklaring

De lening is het bedrag dat je leent bij de bank. Hoe hoog deze lening is, is afhankelijk van de waarde van je woning, de hoogte van je inkomen en of je eventueel extra geld wilt lenen voor eventuele verbouwingen. De hypotheekverstrekker wil graag enige zekerheid over of jij de maandelijkse lasten wel kunt betalen. Bij het afsluiten van een hypotheek zal er daarom gevraagd worden of er een werkgeversverklaring overlegd kan worden. Hierin staat dat je een contract voor onbepaalde tijd hebt. Indien je dit niet hebt, kan er een intentieverklaring opgesteld worden. Dit is een verklaring waarin de werkgever vermeldt dat hij of zij de intentie heeft om je voor onbepaalde tijd in dienst te nemen.

Lening, aflossing en verzekering

Over de hypotheek betaal je rente. Dit wordt de hypotheekrente genoemd. Deze rente betaal je totdat de lening is afgelost. De aflossing is de terugbetaling van de lening aan de bank. In de meeste gevallen zal je iedere maand een deel van de lening aflossen. Er wordt dan iedere maand een bedrag van de rekening afgeschreven. Bij de hypotheek kunnen er twee soorten verzekeringen afgesloten worden, namelijk de woonlastenverzekering en de levensverzekering. Dit laatste is meestal verplicht. Deze geeft je een uitkering na het overlijden. De woonlastenverzekering verzekert het risico na werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Schakel een adviseur in

Je doet er goed aan om bij het afsluiten van een hypotheek een adviseur in te schakelen. Diegene berekent hoeveel je kunt lenen en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Er wordt rekening gehouden met jouw situatie en toekomstwensen. Tevens geeft hij tips over de hypotheek en de best passende rente bij jouw situatie. De laagste hypotheekrente betekent niet dat dit voor jouw situatie ook gelijk de voordeligste is.