Hypotheek oversluiten

 

Bij het oversluiten van een hypotheek ga je een nieuwe hypotheeklening aan. De oude lening wordt afgelost en je hypotheek loopt bij een nieuwe geldverstrekker. Het oversluiten van een hypotheek kan voor- en nadelen hebben. Vaak zitten er kosten aan verbonden. Wat zijn redenen om wel of niet een hypotheek over te sluiten? En wat is het juiste moment om over te sluiten?

Redenen

Een hypotheek moet zo goed mogelijk bij je huidige situatie passen. De hypotheek die je enkele jaren geleden hebt afgesloten past bijvoorbeeld niet meer bij de situatie van nu. De voornaamste reden is dat een andere lening voordeliger kan zijn. De nieuwe aanbieder biedt je betere voorwaarden, die beter aansluiten bij je wensen. Er wordt bijvoorbeeld een lagere rente gehanteerd. Hierdoor heb je minder maandlasten, wat meer financiële ruimte kan geven. Daarnaast kan het bij een verbouwing ook extra ruimte geven. Houd er rekening mee dat er bij een andere lener andere regels kunnen gelden dan bij de vorige.

Nadelen

Als je overgaat naar een andere hypotheekverstrekker, dan bestaat de kans dat je een boeterente moet betalen bij de oude. Hierbij maakt het verschil of je een interne of externe oversluiting doet. Intern oversluiten betekent dat je wel bij dezelfde verstrekker blijft, maar voor een andere hypotheek kiest. In dit geval betaal je een zogenoemde boeterente. Bij een volledige nieuwe hypotheek betaal je een boeterente, maar ook notaris- en taxatiekosten. Vaak komt de bemiddelingsprovisie bij de nieuwe hypotheek daar nog bij.

Wanneer oversluiten?

Een goed moment om een hypotheek over te sluiten is wanneer de vastgestelde rentevaste periode bijna afloopt. Je betaalt dan een lagere boete of hoeft wellicht helemaal geen boete te betalen. De hypotheekverstrekker loopt in dit geval namelijk bijna geen rente-inkomsten mis. In sommige gevallen is de boeterente aftrekbaar van de belasting. Denk eerst goed na als je een hypotheek wilt gaan oversluiten en weeg alle voor- en nadelen af. Maak hierbij een goed overzicht van het kostenplaatje. Laat je hierbij goed informeren.