Hypotheek rentetarieven

Een rentetarief is een vergoeding die je maandelijks aan de uitlener betaald. Dit zijn meestal de basiskosten plus een opslag. De hoogte hiervan is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Waar moet je rekening mee houden bij het bepalen van de juiste hypotheekrente? En waar moet je op letten wanneer je op zoek bent naar de laagste rente?

Rentetarieven

Als je een hypotheek hebt, betaal jij de geldverstrekker een vergoeding hiervoor. Een lager rentetarief betekent dat je minder geld hoeft te betalen. Hierdoor zijn je maandlasten lager. Hierbij betekent het niet dat de laagste rente de best passende is. Je moet rekening houden met een aantal zaken, waaronder de voorwaarden, de lengte van de rentevaste periode en de vorm van de hypotheek. Bij het kijken naar de voordeligste optie, kan een vergelijkingssite een uitkomst bieden. Hierbij is het belangrijk dat de rentes worden aangepast bij jouw huidige situatie.

Variabele en vaste rente

Er wordt onderscheid gemaakt tussen variabele en vaste rente. Bij een vaste rente staat de rentelast al van tevoren vast. Dit biedt je bescherming tegen (sterk) stijgende rente. In dit geval kun je niet van renteverlagingen profiteren. Dit is bij de variabele rente wel het geval. Het nadeel hiervan is dat je ook tijdelijke een hoger rentetarief kunt hebben. De renteverwachting en de actuele markt is erg bepalend in verband met welke vorm je het voordeligst uit bent.

Huidige rentetarieven

Bij de hypotheekrente wordt er gekeken naar de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning. Rentetarieven zijn constant in beweging. Daarom is het lastig om vast te stellen wat het huidige rentetarief is. Er zijn online verschillende websites waarop de meest actuele hypotheekrentes, per verstrekker, zijn weergegeven. Deze worden elke dag aangepast. Je kunt checken wat de goedkoopste is en of jouw bestaande hypotheek nog wel de best passende is.