Hypotheekrente

Bij het kopen van een huis moeten de meeste mensen een hypotheek afsluiten. De hypotheek is een lening, waar je rente over moet betalen. De hypotheekrente is een van de belangrijkste kosten bij een hypotheek. Bij het kiezen van een hypotheek is het daarom erg belangrijk om rekening te houden van de actuele hypotheekrente. Wat betekent dit en waar moet je rekening mee houden?

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening. Hierbij neemt degene die het geld leent, zijn huis als onderpand. Als je niet aan alle (betalings)verplichtingen voldoet, heeft de instelling het recht om het huis te verkopen. Hierdoor is het debiteurenrisico, vergeleken met andere leningen, lager. Daarom wordt er bij een hypotheekinstelling een veel lager rentepercentage berekent. Meer risico? Dan is er een hogere rente. Hetzelfde geldt als de waarde van de hoogte van de woning stijgt. Voor welk bedrag je een lening kunt afsluiten, is afhankelijk van de hoogte van je (vaste) inkomen.

Wat is hypotheekrente?

Rente betaal je over de hypotheek dat jij afsluit of hebt afgesloten. Je betaalt het aan degene die het geld uitleent. Diegene wordt ook wel de geldverstrekker genoemd. De rente wordt gerekend in percentages en bestaat meestal uit een vergoeding met een opslag. Deze opslag is afhankelijk van de marktrente en economische omstandigheden. Hoe langer de lening, hoe hoger de rente. Als de uitlener de kans loopt dat zijn geld en daarbij de rente niet binnenkomt, dan zal er een hogere hypotheekrente geëist worden. Tevens worden de gemaakte kosten doorberekend in het rentetarief. Voordat je een huis gaat kopen en een hypotheek afsluit, is het belangrijk om rekening met de hoogte van de rente. Online zijn verschillende vergelijkssites te vinden waarop de rente vergeleken kan worden.

Variabele en rentevaste periode

Hoeveel rente je moet betalen, hangt af van de hoogte van het percentage. De hypotheekrente is heel variabel, waardoor het kan zijn dat je elke maand een ander bedrag betaald. Dit wordt de variabele rente genoemd. Deze rente kan ook vastgezet worden voor een langere periode, bijvoorbeeld 5, 10 of 30 jaar. Dit wordt de rentevaste periode genoemd. De rente verandert in deze periode niet.