Lineaire hypotheek

Wanneer u een huis gaat kopen, neemt u een hypotheek. Dat is in de meeste gevallen heel erg duidelijk, tenzij u het grote lot in de Staatsloterij gewonnen zou hebben. Er bestaan verschillende vormen waaronder u geld kunt lenen om een huis aan te schaffen. Een lineaire hypotheek is daar een van. Maar wat verstaan we daaronder en wat betekent dit voor de maandlasten die u elke maand zult moeten aflossen. Om u een beter idee te kunnen geven van dit alles, zochten we dit even voor u uit.

Wat is een lineaire hypotheek?

Met een lineaire hypotheek wordt je hypotheekschuld iedere maand iets minder. Daardoor betaalt u iedere maand ook iets minder rente af, omdat door deze werkwijze de hoofdsom ook iedere maand iets kleiner wordt. De rente wordt iedere maand berekend op het resterend bedrag, en omdat dit steeds kleiner wordt, moet u dus iedere keer ook iets minder rente betalen. Zodoende wordt het bedrag dat u in totaal iedere maand afbetaalt aan de lineaire hypotheek steeds kleiner en dat zal uw maandlasten dus beïnvloeden.

Wat betekent dit voor uw maandlasten?

Het bedrag dat u voor de hypotheekschuld zelf afbetaalt, blijft gedurende de hele looptijd van de lineaire hypotheek gelijk. Daartegenover betaalt u steeds minder rente omdat je bij iedere afbetaling ervoor zorgt dat de hoofdsom steeds kleiner wordt. Hierdoor gaat dus ook maandelijks het rentegedeelte dat u betaalt naar omlaag. Hierdoor worden je maandlasten per maand lager. Hoe langer de lineaire hypotheek loopt, hoe minder u zult kunnen genieten van fiscale aftrek van uw hypotheekrente. Daartegenover staat dat u steeds minder zult betalen aan totale maandlasten, waardoor het verlies aan fiscaal voordeel ruimschoot gecompenseerd wordt.

De lineaire hypotheek zorgt voor zekerheid

Ook al hebt u dus aan het einde van de looptijd van de lineaire hypotheek steeds minder recht op enig fiscaal voordeel, toch heeft deze afbetalingsvorm sterke voordelen. De totale maandlasten zullen over de jaren heen steeds dalen. Bovendien wordt uw hypotheek afgelost volgens een vast schema, zodat u niet alleen zeker weet dat de maandlasten zullen dalen, u krijgt op voorhand een uitgetekend schema waar op u duidelijk kunt lezen welk bedrag u wanneer zult terugbetalen aan de hypotheekverstrekker. Op deze manier biedt de lineaire hypotheek u de zekerheid die u nodig hebt om een dergelijk afbetalingsplan te kunnen aangaan en weet u altijd waar u aan toe bent op het gebied van maandlasten.