Maximale hypotheek

Voordat je een huis gaat kopen en een hypotheek aan wilt gaan, is het goed om te weten wat je maximaal zou kunnen lenen. Of je een bepaald huis kunt kopen, is grotendeels afhankelijk van je maandelijkse inkomen. Daarnaast wordt er gekeken naar het spaargeld dat je hebt en overige maandelijkse lasten. Waar wordt precies naar gekeken als je een hypotheek gaat afsluiten? En waar moet je zelf op letten?

Maximale hypotheek berekenen

Wat de grootste rol speelt, is de hoogte van je maandelijkse inkomen. Hoe hoger dit bedrag, hoe meer je kunt lenen. Aan de inkomsten die je hebt, zal de maximale hypotheek berekend worden.  Tevens wordt het spaarkapitaal meegenomen en wordt er gekeken naar de waarde van de woning, de rente en de hypotheeklooptijd. Tevens zal er gekeken worden of je ook werkzekerheid hebt en of je de hypotheek uiteindelijk terug zal kunnen betalen. Er kan dan gevraagd worden om een bewijs van inkomen.

Andere factoren

Naast de eerdergenoemde factoren, zijn er nog een aantal zaken van belang. Heb je nog andere afbetalingen of leningen lopen? Of moet je alimentatie betalen? Ook wordt het inkomen van je partner meegenomen. Het is in deze tijd lastig om als alleenstaande een woning te kunnen kopen. Hierbij is een hogere spaarrekening meestal gewenst. Er wordt sowieso naar het bedrag op je spaarrekening gekeken, om te zien of je nog over een reserve beschikt. De woonquote wordt ook berekend bij de hoogte van de hypotheek. Dit is het maximale bedrag dat je aan aflossing mag betalen. Deze wordt berekend aan de hand je leeftijd en bruto-inkomen.

Maximale hypotheek laten berekenen

Wil jij weten hoe de hoogte van je hypotheek maximaal kan zijn? Vraag dan advies bij een hypotheekverstrekker. Deze kan aan de hand van je persoonlijke situatie een berekening maken. Via het internet zijn diverse websites te vinden die een berekening kunnen maken en waar je een offerte kan laten aanvragen.