Spaarhypotheek

Overweegt u een spaarhypotheek te nemen, maar twijfelt u nog over uw beslissing omdat u niet weet wat de maandlasten voor deze hypotheekvorm inhouden, dan bent u bij dit artikel op het juiste adres. U hebt bewust voor de spaarhypotheek gekozen omdat u aan het einde van de afbetalingsperiode nog een spaarcentje wil overhouden. Maar, misschien klinkt dit een beetje contradictorisch en wil u wat meer informatie achter de hand hebben vooraleer u in deze formule instapt.

Hoe werkt een spaarhypotheek?

De spaarhypotheek is een in Nederland gangbare formule waarbij de consument naast de rente op het geleende bedrag voor de aankoop van een woning, huis of appartement ook een premie betaalt die uit twee delen bestaat. Een deel wordt het spaardeel genoemd en het andere deel het risicodeel. Het spaardeel wordt gebruikt om het geleende bedrag af te lossen en het risicodeel werd in het leven geroepen om te fungeren als een soort verzekering voor een uitkering bij overlijden. Verder moet u weten dat deze hypotheekvorm gebaseerd wordt op een kapitaalverzekering waarbij het hele hypotheekbedrag blijft openstaan. Hierdoor wordt er steeds over het hele af te lossen bedrag rente betaald. Deze rente is even hoog als de rente die je krijgt op het spaargedeelte. Hierdoor wordt het mogelijk om het geleende bedrag na 30 jaar ineens af te lossen en daar bovenop nog eens te genieten van rente op het spaargedeelte waarvoor u een extra inleg kunt betalen. Een spaarhypotheek wordt standaard afgesloten voor een periode van 30 jaar.

Niet fiscaal aftrekbaar

Momenteel is deze formule voor afbetaling niet meer fiscaal aftrekbaar. Hierdoor is de populariteit van deze afbetalingsvorm achteruitgegaan. Toch kan een spaarhypotheek nog steeds nut hebben en is het belangrijk om te weten dat contracten die eerder werden afgesloten (voor de verandering van de wetgeving) nog wel aftrekbaar zijn van de belastingen. Bovendien wordt, door de algemene renteverlaging op de huizenmarkt, een spaarhypotheek steeds minder interessant.

De maandlasten bij een spaarhypotheek

Voor wie de spaarhypotheek afbetaalt, blijven de maandlasten gedurende de hele periode waarvoor de lening werd afgesloten gelijk. U zult maandelijks gedurende 30 jaar hetzelfde bedrag betalen. Een groot voordeel hiervan is dat u als klant in ieder geval goed weet waar u iedere maand aan toe bent. Even belangrijk om weten is hoe dit maandelijkse bedrag tot stand komt en hoeveel u over de jaren heen respectievelijk aan het spaardeel en aan het risicodeel zult betalen. Net omdat de rente op de huizenmarkt de afgelopen jaren fors gedaald is, hierdoor daalt ook de rente voor het spaargedeelte. Dat betekent dat om aan het einde van de rit eenzelfde som spaargeld te hebben, dat u om dit te kunnen doen, een hoger aflossingsbedrag dan voordien zult moeten betalen.